Ett år på Blekingska Nationen

Så samlas vi åter för att tillsammans fira höstblot; en garanterat trevlig tillställning. Det blir god mat och samtal i goda vänners lag. Det blir punsch som vanligt och om några timmar kan du inte längre sitta still när kvällens storband spelar upp i Stora Salen. Dessutom kan jag inte heller tänka mig att representanter från Särskrivningspolisen kommer att utföra sitt jobb annat än elegant, även en afton som denna. Denna bal är dock speciell i ett avseende; Pehr H Enckell kommer att installeras som ny inspektor och vi avtackar Jan-Öjvind Swahn efter en lång tid på posten. Att Jan-Öjvind Swahn har betytt oerhört mycket för Blekingska Nationenen är allmänt känt, bl a inrättades arkivarieposten efter inspiration från Jan-Öjvind för tre år sedan.

En av arkivariens uppgifter är att vid varje blot försöka återberätta lite om vad som hänt kring nationen sedan förra balen.

Vart fjärde år sedan 1993 har nationens folk mötts i vad som kallats Herulic Games och i våras var det således dags igen. Lag möttes i de mest fantasifulla tävlingsgrenar runt nationens hus.

I maj bussades kårer, nationer och sektioner traditionsenligt till Sveriges framsida för att sedan cykla ner tillbaka, så även en laguppställning från vilda väster där förutvarande, nuvarande och blivande tjänstemän ränte ovanligt stor framgång i årets stafett.

Väl i Göteborg kunde vi antingen utmana ödet i diverse åkattraktioner, stoppa handen i en tombola med chans på nöjesparkens gröna decimeterstora maskot, eller bara krama den mer vitala tvåmetersvarianten av samma figur. Klockan nio på kvällen blev det så dags att parvis grensla tandemcykeln och börja veva hemåt, ivrigt påhejade av varandra och inte minst av en busschaufför, utrustad med såväl glatt humör och vad som helst annat som hör yrkesgruppen till.

Allt fler novischer hittar ut till Måsvägen, och innan vi fortsätter höstblotet vill jag bara gissa att vi är överens om att det är fantastiskt kul att ha att göra med en nation med sådan här medvind, ett trettiotal glada tjänstemän och fyra målmedvetna herulskor vid rodret.

Niklas Nilsson, Arkivarie