Årskrönika anno 2006

Trevligt att du ville komma ikväll. Det var väl ett år sen sist vi sågs. Jag hoppas att allt är bra med dig och att du har hälsan i behåll. Du har en underbar kväll framför dig. Med detta brev vill vi berätta vad som hänt i det 309:e året i Blekingska Nationens historia. Så mycket har hänt, så många har varit engagerad och så mycket glädje har spridits.

Det har varit ett år fyllt med liv, stoj och festligheter, men även av engagemang och hårt arbeta för att befästa vår position som Lunds, nej kanske världens, bästa nation. Det har aldrig förr kokats, skrivits, mixats, sjungits, bakats, programmerats, idrottats, sexats källarsorterat, ältats, mejlats, räknats, städats, burits och affischerats så mycket som detta år.

Under våren var det ännu en gångs dags för Lundakarneval. Som enda nation på rätt sida om järnvägen ordnade Blekingska sin egen karneval. Temat var något som ligger oss nära – festivalkarneval. Vi hade besök av Sveriges främsta festivaler – Emmaboda, Arvika och Hultsfred. Vi hade också besök av våra älskvärda vänföreningar från Finland, Uppsala och York och uppslutningen från dessa var rekordartad med över 50 gäster. Det uppstod lite problem var vi skulle inhysa dessalångväga gäster, men detta problem löstes dock genom att lyfta festivaltemat ytterligare ett steg. Under tre nätter bodde kuratelet och några tjänstemän i tält och lät gästerna bo i deras rum. Genom denna uppoffring av rum erbjöds sovplatser för alla och det blev en riktig festivalstämning.

Under våren startades en nygammal tradition på nationen, Herulaftnar. Dessa är inspirerad av 60-talets nationsaftnar dit mer eller mindre kända personer kom och höll föredrag om allt mellan himmel och jord för nationens medlemmar. Först ut i en mörk februarikväll var författaren tillika hedersledamoten Katarina Mazetti som berättade om sin tid som student i Lund och boendes på nationen. Vid afton nummer två fick nationen besök av Eva Österberg, Professor i Historia och god vän till Inspektor. Temat för denna kväll var vänskap genom tiden. Under hösten besöktes den tredje herulaftonen av Lennart Lundquist, Professor i Statsvetenskap, som höll ett intresseväckande föredrag om att besegra demokratin köksvägen.

Under året har Blekingska förstärkt vänskapsbanden ytterligare och uttökad vänskapssfären med Club of PEP från York. Vi har även firat Åbo Nations 100-årsjubileum komplett med hembygdsturné, hundpolo och sillfrukost. I slutet på maj var det en stor ära att få besöka Smålands och Snerikes vårbaler. Det är oss en stor ära att få meddela att vår inspektor P H Enckell blev invald som hedersledamot i Smålands Nation vid detta tillfälle.

Blekingskas heruler är som alltid ett atletiskt folk och lyckades visa åtminstone att de hade viljan på Siste April-lekarna. Den insatsen gav inget guld men däremot tog vår nationstidning Herulens Haerold hem storslammen i Sydsvenskans årliga nations- och kårtidnignstävlingen. Med motiveringen ”På samma gång ny, samtidig och galen. Fylld med oväntade reportage, grafiska finesser och befriande självdistans” belönades förra hösten och vårens nummer.

Vi vill tacka vår alumniförening Gamla Ben för den generösa gåvan vi fick vid förra Höstblotet. Denna gåva har förvandlat nationens gillestuga till en akustiskt välbehaglig lokal. Den är så tyst att man knappt hör vad man själv tänker.

Under natten kommer du att få uppleva nationens nya begivenhet som har gett oss många trevliga stunder under det senaste halvåret. Detta spel gör den mest tondöva till en stjärna för stunden. När du sedan efter sång, dans och fest i goda vänners lag beger dig in mot Måsvägen för frukost får du se en lysande skönhet som har förändrat nationshusets fasad radikalt.

Som en del av nästa års årskrönika vill vi redan nu berätta om nationens sjätte upplaga av vår eminenta sångbok som kommer att lanseras under våren.. Vi hoppas att du kan hjälpa till genom att beställa ditt egna numrerade expemplar eller att sponsra en sång. För med info mejla sangboken@blekingska.lu.se.

Sammanfattningsvid kan man konstatera att det gångna året har varit ett händelserikt sådant. Samtidligt som många fina traditioner bibehållits har många förändringar till det bättre genomförts. En förening av gammalt och nytt har gjort vår kära nation ännu ett snäpp trevligare, precis som detta Höstblot kommer att göra.

Skål!

Skrutten och Glenn