Årskrönika anno 2008

God kväll och varmt välkommen till 2008 års höstblot! Du har en underbar kväll framför dig fylld med glädje och underhållning du kommer att minnas för resten av livet. Njut av gemenskapen och låt dig ryckas med i denna fantastiska fest vi har tillsammans varje höst.

Ett år har gått sedan förra gången vi sågs, ett år fyllt av glädje, engagemang, fester och gemenskap. Med detta brev vill vi dela med oss av några av de händelserika evenemang som vi varit en del i att skapa under 2008, det 311:e året i Blekingska Nationens historia. Så mycket har hänt, så många har varit engagerade och så mycket glädje har spridits.

Vi börjar i slutet av 2007, efter förra årets höstblot. Då hölls i december en fantastisk julfest på Blekingska som till och med inkluderade traditionsenlig dans runt granen, en riktig fin liten julgran som stoltserade uppe i nationens gillestuga.

Vi går raskt vidare till början av våren 2008, då Q (Andreas Landmark) och PQ (Johan Nordgren) gjorde en mycket spännande, rolig och händelserik resa till vår vänförening Club of PEP i York, och närvarade vid deras årliga vårbal. Resan dit innehöll bland annat en mellanlandning på Gatwick som resulterade i en minibusstur mellan två flygplan och två fingerskanningar för att väl skydda sig mot terrorister. Väl i York förundrades våra utsända över heltäckningsmattan de hittade på toaletten samt hur flygbolaget under deras färd lyckats skicka väskorna till en annan slutdestination. Till balen dagen efter hade väskorna fortfarande inte dykt upp så Q och PQ fick låna balklädsel bäst de kunde vilket resulterade i en styck Q i smoking och converse-skor , samt en PQ iförd H&M- skjorta och lånad frackjacka som föredömligt nog kom med fjolårets höstblots-medalj väl fäst på bröstet (bevis på Club of PEP’s besök på förra balen). Under mitten av balkvällen kom väskorna äntligen till rätta och vår kära Q och PQ bestämde sig för att låta sina balkläder komma till användning genom att bära dem under resan hem, vilken startade vid slutet på balen, runt klockan 06.00 på morgonen efter en natt fylld av glädje och fest (dock ingen sömn) hos våra engelska vänner. Väl framme på flygplatsen insåg Q att hans pass låg i hans jacka vilken låg hemma hos en av vännerna i York. Jackan med pass slängdes i en taxi som anlände till flygplasten kort innan planet skulle lyfta. Q lyckades sedan promenera förbi hela säkerhetskontrollen iklädd smoking med ursäkten ”mitt plan går om tio min”. Efter ytterligare några smärre missöden, bland annat en missad flygplansboarding och ytterligare en bortappad väska, lyckades våra resenärer till slut ta sig hem till Blekingska igen.

Låt oss gå vidare i tiden, om än fortfarande på restemat. Ytterligare två resor förtjänar ett omnämnande, en till Finland och Åbo Nation i Helsingfors och en till Uppsala för Södermanland-Nerikes och Smålands Nations vårbaler i maj. Till Finland åkte Q (Andreas Landmark), PQ (Johan Nordgren) och inspektor PH Enckell och avnjöt en bal på finskt vis. Till Uppsala åkte ett tiotal av Blekingskas medlemmar, vilka utgjordes av sittande kuratelet, delar av blivande och delar av tidigare kuratel. I Uppsala delade de upp sig och några gick på Smålands Nations bal, och några på Södermanland-Nerikes. Balerna var mycket lyckade, mycket dans, glädje och god mat (även om någon kompletterade den under nattens mörkare timmar med att knapra lite på krukväxterna hemma hos en av sov-värdarna).

I slutet av våren hölls som alltid siste april- festligheter med champagnegalopp och sittning här hemma på Blekingska i Lund. Vädret uppförde sig föredömligt och galoppen kunde hållas ute på gräsmattan på nationens innergård.

Tandem förtjänar också några ord i denna krönika. Vi var inte helt full buss denna vår, men vi som åkte kämpade tappert och hade en mycket rolig resa tillsammans. En av oss, tandemgeneral (Andreas Håkansson, nuvarande festmästare och därmed ansvarig för denna fantastiska balkväll vi just nu avnjuter), kämpade extra mycket och satt på cykeln stora delar av vägen. Tyvärr fick vi inte någon medalj för vår insats men vi kommer igen nästa år! 

Sist men absolut inte minst vill vi tacka alumniföreningen Gamla Ben för den storslagna gåvan vi fick vid förra Höstblotet! Den har kommit väl till pass för Nationen.

För att sammanfatta, ännu ett fantastiskt år har passerat i Blekingska Nationens historia. Många fina traditioner har bibehållits samtidigt som vissa förbättringar gjorts, nationen forsätter vara en förening av gammalt och nytt. Att vi alla är här i kväll är en tradition vi skall värna varmt om. Så njut nu av denna oförglömliga kväll! Glädjs åt att vara här och ta del av nationsgemenskapen och underhållnigen, sjung, dansa och ät gott!

Sara Jansson, Blekingska Nationens Arkivarie 2008