Årskrönika anno 2009

Tänk vad ett år kan gå snabbt. Efter förra årets vilda Höstblot så tog det ett bra tag innan nationen vaknade till liv igen. Lagom till vårens terminsstart så hade kuratelet och tjänstemännen åter förberett sig för hårt nationsarbete.

I mars åkte kuratelet på traditionsenlig årsfest hos vår vännation i Helsingfors, Åbo Nation. På färjeresan mötte vi upp med nationernas gemensamma vännation i Uppsala, Smålands Nation. I Åbo bjöds vi på en fantastisk bal med god mat, vodka och traditionella finska danser. Något bastubad han dock inte nationens representanter med. På resan hem passade dock kuratelets manliga medlemmar på att ännu en gång ta på sig fracken. Med konjakskupa i hand, bröstet ut och cigarr i mungipan så spatserades det runt på färjans alla däck frågandes efter indiedansgolvet. Då förundrade färjepassagerare skådade denna uppenbarelse, ställdes frågan: varför har ni frack på er? Varpå blekingarna snabbt svarade: för att vi kan!

Siste April-festligheterna ägde detta år rum i Lundgård. Från nationen hade ett drygt tiotal tappra tjänstemän gemensamt vandrat för att ställa upp i dragkamp mot övriga nationer . Efter lottning visade det sig att det var Kalmar nation som skulle stå för motståndet. På herrsidan blev det en oväntat jämn dragkamp där Kalmariterna väntat drog det längsta strået. För nationens damer så blev det en väldigt kort uppvisning. Bara fötter och sandaler har inte mycket att sätta emot kängor långt nedtryckta i Lundagårds gräsmatta.

Efter dragkampen var det dags att kasta gräddtårda på kuratorer och prokuratorer. Nationens kurator fick ett flertal tårtor i ansiktet medans prokuratorn lyckades smita undan som den fega myskoxe han är.

Efter nationernas gemensamma firande så tog vi oss till stadsparken för att tillsammans med tusentals andra njuta i solen som denna dag stod högt på himlen. Dagen avslutades med en sittning på nationen, där herulernas gamla vilda och våldsamma traditioner återupplivades för en kväll.

Så gick April över till Maj vilket självklart innebär Uppsala vårbal. Från Blekingska nationen var vi tolv represententer som över en helg gemensamt hann med två hela baler samt besök på majoriteten av Uppsalas nationer. Soluppgången mötte de flesta av oss på Göteborgs nation dansandes tillsammans med kuratel från när och fjärran.

Årets i särklass största händelse för nationen, och för Lund som studentstad inträffade i Juni, som annars brukar vara en händelsefattig månad. Regeringen beslutade att avskaffa Kår- och Nationsobligatoriet, vilket innebär att studenter vid Lunds Universitet inte längre behöver vara med i en nation från och med hösten 2010.

Under höstterminen har seniorskollegiets arbete, men framförallt kuratorns arbete framförallt behandlat denna fråga. Nationerna sinsemellan har ett väldigt djupt sammarbete genom Kuratorskollegiet, och genom sammanslutningen Studentlund så förs även diskussioner med kårer och Akademiska Föreningen.

För Blekingskas del flöt novischperioden på bra med omkring 200 nyinskrivna studenter varav många visat sig mycket angelägna att ta del av nationens aktiviteter. Årets novischfest hölls för första gången tillsammans med Wermlands Nation. Sittningen ägde rum i Wermlands källare och inleddes med en tävling mellan de två nationernas kuratorer för att avgöra vilken nations visa som skulle inleda kalaset. Det var äggkastning som var tvekampen för dagen. Efter en längre tids kasting fram och tillbaka mellan kuratorerna så fick Wermlands Qurator ägget i ansiktet , vilket medförde att vår kurator Andrea Fokt fick ta ton till ”Blekinges kanoner”. Vakterna på Wermlands nation kunde dock inte erkänna sig besegrade utan försökte vägra Blekingskas Qurator inträde senare under kvällen.

Allt som allt var det dock en mycket trivsam tillställning som säkerligen kommer att upprepas, nästa gång uppe i Blekingska nationens gillestuga.

Under hösten har ovanligt många baler ägt rum. Östgöta nation hade 50-års jubileum för Fest Filbyterium Lundense. På balens eftersläpp kunde man höra Blekingska Nationens källarmästare och källarmästare emeritus ta sig in i V.I.P-rummet efter att uttryckt frasen ”Ser ni inte hur många medaljer vi har, vi måste få komma in här!”.

Göteborgs nations Gustav II Adolf bal fyllde i vanlig ordning Stora salen i AF-Borgen och var en mycket trevlig tillställning. I Göteborgs nations balfilm som spelades upp under kvällen så gjorde Göteborgs nations kuratel ett besök på Blekingska nationens expedition långt ute på väster. Stort jubel utbröt när det visade sig att de skrivit in sig i vår underbara nation!

En annan speciell bal var Gåsafesten, den för ändamålet återuppståndna Skånska nationens bal som äger rum vart femte år. Som traditionen lyder bjöds det på svartsoppa, gås med krås och skånsk äppelkaka. Blekingska nationens Proqurator närvarade vid denna begivenhet, för att kontrollera att Blekingskas vasallnation sedan 1964, Sydskånska nationen, skötte sig korrekt.

Wermlands nation höll installationsbal för att installera sin nya Inspektor. På sexan försökte en viss Qurator emeritus, tillsammans med en viss Qurator emeritus från Wermlands nation, återuppleva gamla minnen från svunna tider, ståendes på bordet ensamma skrålandes på förra årets mest populära sång, som ingen längre kunde.

Så låt oss nu tillsammans fröjdas i natten, och skapa nya roliga minnen och historier, som kan återberättas i flera år framöver! Skål!

Dan Boström, Proqurator och Fredrik Welander, Övermarskalk