Årskrönika anno 2011

Just i detta nu inträffar en vidunderlig händelse. Det är okej, tag någon minut för att insupa din underbara omgivning och förbered alla dina sinnen för den stundande magiska aftonen. Ett Höstblot lämnar ingen oberörd och Höstblotet år tjugohundraelva är sannerligen inget undantag. Välkommen till Blekingska nationens bal – i kväll är kvällen då allt kan hända.

Att sammanfatta ett så strålande år kan te sig besvärligt och i text, otillräckligt. Det är en stor prövning och svårt att återge en rättvis bild av det händelserika år som gått, men jag skall här försöka.

Åh, vilken vår! Terminen rivstartade med hälsningsgillen utav flera slag och representanter från nationen fanns givetvis på plats för att informera om alla nationens utskott och episka events. Det var många foldrar i omlopp och många novischer hittade därtill till den bästa utav nationer: Blekingska.

Denna vår var den bästa av vårar, fullspäckad med många baler! Däribland inträffade en enastående årsfest på Åbo nation. Detta innebar att flertalet blekingar gav sig ut på en ostadig resa till vårt vackra grannland Finland. Det var en mycket trevlig resa med otroligt mycket fiske som genererade många gäddor.

Även i Uppsala utövades det sport! En grupp heruler spelade i gryningen den världskända sporten Golfkrocket och en speciell herul provade Mountain climbing, fast på en husvägg… Detta inträffade då Smålands och Södermanlands-Nerikes nationer besöktes i ljuva maj av en generös skara heruler som ville dansa natten lång, vid de årliga vårbalerna.

Man kan säga att våren har varit en riktig sport- och resevår för Blekingska. Under terminens gång gav sig också en buss hårda biker-blekingar ut på en 24-timmars resa tur och retur till Göteborg. Hör och häpna, hemfärden var på en cykel med två sadlar och två styren! Det stämmer, det var dags för TANDEM! Med lasrar, dunkande musik och liveuppträden spöade vi resterande bussar hela vägen till strax utanför Lund och hela bussen skanderade ”Och en gång till!”. Så Göteborg, vi ses även nästa år.

Siste april var fantastisk.

Sommaren på Blekingska bjöd på en massa upprustningsprojekt av nationen och en uteservering tog sin form. Äntligen! Förberedelserna inför höstens bravader ledde till att det nya kuratelet kallades för Byggtelet ett tag. (Det var i alla fall vad de kallade sig själva…)

Den fina, fina hösten! När det var dags för hösttermin drog en ny era igång på Blekingska. Med roliga upptåg och med nationen som ett stort gemensamt intresse drogs en fadderverksamhet igång för att introducera novischer i blekingsk anda. Novischperioden avslutades med en välbesökt Novischfest tillsammans med Wermlands nation i Källarsalen på AF-borgen. Blekingska-faddrarna fick dessutom, vid ett senare tillfälle, erfara en minnesvärd och storslagen Faddergala. Tänk er en röd matta, VIP-rum, utmärkelser och champagne i omåttliga mängder. Så var det. Nästan.

Blekingskas kuratel stoltserade som det vackraste kuratelet av dem alla på en av de största balerna i norden: GA-balen. Där minglade de runt med andra kändisar, så som Carl Bildt, och representerade nationen på bästa vis. Det saknades dock en kuratelare i AF-borgen den kvällen. Denne befann sig, tillsammans med ännu en representant från Blekingska nationen, i Finland på Statsvetenskapliga klubben vid Åbo Akademis årsfest. En mycket trevlig tillställning och som årligen åter skall besökas av representanter från Blekingska.

Under hösten har det triangulära samarbetet med Gudrunnationerna, Kalmar och Wermlands nationer, styrkts och alla tre nationer har haft flertalet roliga tillställningar tillsammans. Det är events som varit ytterst givande, däribland flertalet hästkapplöpningar, en Gudrundag och en kommande Gudrunsittning. Blekingska värnar starkt om alla sina små Gudruns.

Detta år kommer alltid att vara oförglömligt och ett av det mest betydelsefulla år i mångas liv. Låt oss hoppas att år tjugohundratolv blir det nya tjugohundraelva och må alla vattenklosetter på AF-borgen stå stadigt för framtida, trötta generationer.

Jag är övertygad om att denna årskrönika inte återger all den glans det här året uppnått, men jag är säker på att om du frågar valfri bleking om året som gått intygar denne entusiastiskt att Blekingska nationen är den biggest av nationer! Och en sak till: Uppsala har också nationer, men inte den Blekingska!

Jag önskar eder en trevlig kväll och kärlek till eder alla.

Sara Ransmark, Blekingska nationens Notarie år 2011