Årskrönika anno 2014

Välkommen till Höstblotet 2014! Jag heter Patrick Sjöborg och är notarie på nationen, och jag hoppas du har hart en fantastisk kväll så här långt. Det åligger mig att skriva en kortare text om det gångna året, och allt som hänt nationen under den tiden. Nu ikväll är det bal, och innan festligheterna fortgår ska jag kort berätta hur Blekingska nationen haft det under 2014.

Året började med att Quratorn, Källarmästaren och Proquratorn begav sig till Uppsala för att ta del av diskussionerna på det Internordiska studentmötet som hölls där. Resan verkade vara mycket lyckad.

Väl tillbaka i Lund började det vanliga arbetet för hela quratelet då inskrivningen stod för dörren och många nya novischer ville gå med i Lunds bästa nation. Inskrivningen flöt på bra och på fredagskvällarna gästades nationen av många mycket bra band som bokats av nationens duktiga bandbokare.

Första balen för året var Stora KK/Lilla PQ där quratorer och quratelare från flera generationer var inbjudna, och hela quratelet begav sig dit med glatt humör. Före själva balen hölls även en finare lunch på nationen för tidigare quratelare och till allas stora glädje närvarade quratorer från så tidigt som 50-talet. Själva balen var mycket trevlig även om undertecknad och Källarmästaren lämnat kalaset under taffeln för att söka sig mera mat, för att sedan efter äventyr i lundanatten bege sig tillbaka till AF-borgen när det blev dags för dans.  

I mitten av mars var det dags för quratelet att resa till Finland för att besöka vår vännation Åbo nation vid Helsingfors universitet. Quratelet och ett par andra från nationen begav sig till Stockholm för att därifrån ta färjan till Helsingfors. Åbo nation var mycket vänliga och det var en mycket trevlig årsfest, och efter helgen återvände vi hem över Östersjön med glada leenden.

Under april månads slut hölls det i vanlig ordning Siste April-lekar där Quratorn, Proquratorn och Notarien deltog i dragkampen tillsammans med andra nationsmedlemmar, och även om några dragkamper avgick med vinst så fick vi till slut erkänna oss besegrade. Under Siste April fick nationen finbesök från Smålands nation i Linköping, och man hade champagnefrukost och tog sig den hela långa vägen från väster in till stadsparken för att fira denna vårens ankomst. I vanlig ordning blev det sedan sittning på kvällen. Maten var god, stämningen var bättre!

Maj hade kommit och snart skulle vårterminen vara över, Quratorn, Källarmästaren och två tjänstemän åkte på hembygdsresa till Blekinge för att besöka Karlskrona och tala med eventuella nya nationsmedlemmar.

Det största som hände i Lund under våren var utan tvekan Lundakarnevalen som återigen gick av stapeln just i år. Även Blekingska nationen tog del av festligheterna och nationens egna karnevalstema var ”spaceival”. Under hela vårterminen hade det planerats och olika evenemang på nationen gick i spaceival-temat, och under karnevalshelgen hölls sittningar för tjänstemän, aktiva, gäster från Uppsala och övriga, och nationen hade en spaceivalklubb. Hela helgen var mycket lyckad och alla hade roligt på vår rymdutflykt.   

Innan terminen var över fanns det dock ytterligare en sak kvar att göra, och det vara att åka till Uppsala på vårbal. Blekingska nationen skickade en stor delegation som åkte upp med buss till den andra studentstaden i norr och vi inkvarterades hos våra vännantioner Smålands nation och Södermanland-Nerikes nation. Det mycket varma Uppsala bjöd på många fina äventyr, den äldre studentstaden är mycket vacker och våra vännationer alldeles förträffliga. Det behöver väl knappast sägas att vårbalen var fantastiskt rolig och likaså allt balkongsjungande, fotbollsspelande, och mötena med alla trevliga människor. Även resan hem var förnöjsam om än något motig, med långa samtal om de småländska skogarnas nuvarande skick. 

Efter ett långt sommaruppehåll kom så höstterminen och en ny inskrivningsperiod. Quratelet och tjänstemannakåren påbörjade arbetet med den nya terminen och inskrivningen. Det var återigen dags att försöka finna nya medlemmar till nationen, men det mesta arbetet gick till nationens största projekt under hela året, nämligen firandet av klubb Indigos 20-årsjubiléeum. Arbetet hade pågått sedan i april och engagerat nationsmedlemmar från novischer till alumner och alla ville få en så bra fest för Indigos skull som möjligt.

Så kom äntligen den stora dagen och den 27 september kunde nationen fira Indigo 20 med en stor festival! Stämningen var på topp och besökarna tycktes mycket nöjda med arrangemanget som innehöll spelningar från flera artister, hela innergården och parkeringsplatsen omvandlade till festivalområde och en fantastisk efterfest på nationshuset. Det var en stor ära att få fira vår klubbs 20-årsdag!

I oktober besökte quratelet Wermlands nations bal och denna var mycket trevlig. Wermlands nation är en av våra vännationer i Lund och därför var det mycket fint att få gå på deras bal, där flera av medlemmarna i kuratorskollegiet framförde sånger kvällen i ära. Dansen som följde var även den mycket bra.

Slutligen kom november och en ny Proqurator och Proqurator Social valdes till nationen, och quratelet begav sig till Göteborgs nations bal GA 50, som var en mycket fin tillställning.

Nu har du läst hela min kortfattade redogörelse över vad Blekingska nationen varit med om under 2014, och jag vill påstå att det har varit ett mycket bra år. Hoppas det blir många fler!

Jag tackar för tålamodet och önskar dig en underbar kväll här på Höstblotet. Välkommen!

Patrick Sjöborg, Blekingska nationens Notarie 2014.