Årskrönika anno 2016

I - York

För en gångs skull hade hela kuratelet antagit utmaningen att ta sig till Yorkshirepuddingens förlovade land och besöka våra vänner på Club of PEP. När planet landade på en flygplats, som man endast med mycket god vilja och en lättare hjärnrubbning skulle hävda ligger, i London möttes vi genast av en bekant syn. En laminerad lapp med texten ”This lift is working”. Källarmästaren, sin karaktär trogen, likställde omedelbart hela landet England vid en studentnation.

Efter att ha bekantat oss med två Erasmus-kvinnor, som sedermera torde fått avsked medelst Brexit, på det omöjligt långa dieseltåget var vi äntligen framme i York. De något suddiga minnesbilderna vittnar om hinkar med drinkar i en något suspekt krypta. De likaledes suddiga fotobilderna vittnar om att denna låg under en något suspekt strippklubb. Kuratelet överlevde, trots Quratorns feber, till överlevarbrunchen dagen efter och fick således flyga Ryanair hem iklädda aftondräkt.

II - Åbo Nation

En månad senare, i mars, var det dags att föra vidare det lyckade ”hinkar med drinkar”-konceptet till Finland, när en gladlynt delegation besökte Åbo Nations årsfest i Helsingfors. Den traditionsenliga färjesitsen med Smålands nation (i Uppsala) blev en rungande succé, till påföljande dags stora förtret. Efter en lyckad incheckning på det helautomatiserade porrhotellet Omena, där rummen för övrigt har en slående likhet med färjehytter, fick Herulerna lära sig allt om de aboensiska danserna och traditionerna. Efter balande, bastande och sillisande fick Proquratorn, skrikandes något om att ”supa med nylänningarna”, släpas in i en taxi till flygplatsen. Han blev aldrig sig själv igen.

III - Siste April

Siste April fortlöpte i regel ordning. En nyhet för året var en vindssittning som bjöd på en skiva vattenmelon till förrätt, Findus färdigrätt till varmrätt och Big Pack Tresmak-glass till efterrätt. Dock var dryckesutbudet, om inte mer varierat så åtminstone, digrare. Detta följdes av ett eftersläpp på innergården med rökmaskiner, stroboskop och nationens ökända lokalkändis till DJ.

IV - Tandem

Nationens sedvana trogen gick det uselt på Tandem. Åtminstone resultatmässigt. Av oklara skäl, orsaker och, förmodligen, anledningar var den traditionella starten förlagd till Slottsskogen istället för Götaplatsen. Tur i oturen var att detta gav Björnbusarna i bussen en möjlighet att besöka den beryktade Shorelinestenen! Dock var det mesta lite luddigt i kanterna redan här; men petande på, och sjungande runt, stenen torde ha genomförts. Resten av resan är höljd i dunkel.

V - Uppsala

Som vanligt bjöd Uppsala vårbal på fantastiska upplevelser när en delegation på ungefär 16 heruler, i sedvanlig ordning, delade upp sig mellan Smålands och Snerikes baler. Här följer ett urval av händelser som inträffade:

  • Snerikes 1Q förlänades en medalj för det förträffliga arbetet med införskaffandet av en ny hertig av Södermanland.
  • Längdhopp på VG:s innergård
  • En båt stals och roddes ut på Fyrisån
  • Smålands 1Q väcktes medelst herulkör och en Systembolagetkundvagn i sitt rum
  • En hel princesstårta intogs på Ofvandahls
  • Någons pappa kom och fotade längdhopp på VG:s
  • Ett oklart ordensmöte i Snerikes punschpaviljong
  • Någon åt sallad till nattamat
  • Polisen kom och undrade varför det badades i ån (dock inga frågor om eventuellt försvunna båtar)

VI - Fönster & dörrar

Med dryga två månaders mellanrum inträffade två av de största händelserna i nationens moderna historia. I slutet av mars nåddes vi av beskedet att Hedersinspektor, tillika nationens räddare, Jan-Öjvind Swahn hade gått bort. Men som bekant öppnas ju fönster när dörrar stängs och tidigt i Juni månad tillkännagav Stiftelsen Herulero planerna på att bygga ett nytt nationshus! Och gott var väl det eftersom Räddningstjänsten bedömt det nuvarande nationshusets dörrar att vara likvärdiga med fönster (åtminstone i utrymningssyfte)!

VII - Försommarblotet

En ny, officiell, tradition infördes i slutet av terminen: Blekingska nationens Försommarblot! En finsittning där alla nuvarande och tidigare förtroendevalda samlas. Med tillhörande reglemente för insignier, infördes en uppsjö av nya medaljer som delas ut baserat på hur länge man varit förtroendevald av nationsmötet. Nationens andra officiella medalj!

Sittningen blev en succé och eftersläppet gästades av medlemmar från S.P.O.C.K., det första bandet som spelat på Indigo (eller Club Måzart Alternative som det hette då)! Natten avslutades med dopp och ägarstämma i Quratorns nyinförskaffade pool på innergården. Tyvärr saboterades poolen innan den gamla Baddarorden hann återuppstartas.

VIII - Sommaren

Veckan efter Försommarblotet fick traditionen att representera på MalmöMilen medelst fracksittning ge vika (eftersom loppet för evigt sprungit i mål) för en sittning på Stortorget. Under sommaren byttes Quratorn och Källarmästaren ut och det nya kuratelet drog till hembygden för att fira och/eller sörja. Karlskrona bjöd på Little Jinder och pariserhjul. Midsommar firades, med undantag för den tropiska åskstormen som drog in över natten, med stor framgång i form av en sittning på Lomma strand.

Tidigare under sommaren hade ett gäng heruler lånat nationens tandemcykel för en hembygdcykelsresa där sträckan Kristianstad – Karlskrona avlades på tre dagar. I Bräkne-Hoby slöt man upp ett gäng Blekingska heruler för att violera naturfriden genom att slå campingläger i ett naturreservat. Fint var det!

IX - Inskrivningen

Efter sommaren drog terminen igång i rasande fart! En fräsig flock faddrar förlade den festliga fadderkickoffen till AF-borgen. Tjänstemannakåren lommade, efter hårda påtryckningar från PQS, ut till lommabukten för sin kickoff och sen var allt igång! Under Hälsningsgillet slog faddrarna festivalläger utanför AF-borgen och återinförde den s.k. ”Blekingskabussen” för att slussa novischer till väster. Hälsningsgillekvällen avslutades med en spontansittning på innergården!

För första gången hölls också en egen novischsittning innan den stora novischfesten. Dock sammanföll denna med ännu en Grand Opening på Rosenboms nation i Karlskrona, vilket föranledde den nya Källarmästaren att dra med sig en delegation tillbaka till hembygden för att representera. Resultatet av novischveckorna blev, hur som helst, inte mindre än sju nya tjänstemän; vilken succé!

X - SF-klubben

Så till sist blev det dags att besöka de tusen sjöarnas land igen, när kuratelet tog färjan till Åbo för att besöka SF-klubbens årsfest. I en synnerligen frapperande uppvisning av oförmågan att lära av misstag, insöps färjebuffén med förtjusning och hast. På Solenn Akt skänktes en uppsättning gamla matriklar tillhörandes Åbo Akademi som räddats ur AF:s stora arkiv, samt en flaska arrak. Efter att, med stort nöje, ha överlevt årsfesten, eftersläppet, sillisen och silliseftersläppet togs bussen till Helsingfors där Lonka på fat avnjöts i flygplatsbaren fram till hemflygets avgång. Tyvärr fastnade kuratelet i passkontrollen in i Sverige (trots att Systembolaget godkänt alla ID-handlingar vid inköpet av arrak), vilket föranledde en synnerligen kostsam taxifärd över bron!

Thobias Bergström, Blekingska nationens Notarie 2016.
Med illustrationer av Lukas Olsson