TÄVLING: Vinn kokboken Vegansk matlåda

Från och med den 31 augusti lottar vi varje dag ut ett exemplar av boken Vegansk matlåda av Amalia och Emma Oller Westerberg. Vår qurator tog sig en pratstund med duon gällande hur man ska tänka med studentmatlådorna - och hur det känns att debutera som författare under studietiden.

Recept till Amalia och Emmas bästa tips för första matlåda hittar ni här!

Först och främst: varför valde ni Uppsala istället för Lund? Det låter ju alldeles galet? 
Hehe, tur att ni inte är KTH-are som ställer frågan, då hade rivaliteten stigit! Nejdå, men Uppsala ligger bara en halvtimme från vårt barndomshem och tanken att läsa på Uppsala Universitet och ta del av studentlivet här var välmarinerad redan i gymnasieåldern. Dessutom läser vi båda civilingenjörsprogram som vi var FETT peppade att läsa i den utformningen som finns i Uppis.

 

Okej, vi förlåter er. Vad tycker ni är det bästa med studielivet rent generellt?
Med risk för att låta cheesy: Just att plugga är så enormt givande. Att få lära sig något nytt varje dag är ju stimulerande som attan och att få kunna kombinera det med (relativt) fria dagar och ösiga fester är ju drömmen. 

 

Vad är era bästa tips för alla novischer? 

  • Studiemässigt? Tänk på studierna som ett jobb och var beredd på att det kommer att ta tid. Att öva in system och rutiner för plugget tidigt vinner du på i längden. För oss tog det nog tre år innan vi hittade den perfekta balansen mellan studier, (extra)jobb och vila. 

  • För den mentala hälsan? Det kommer komma skitkurser, perioder du känner dig omotiverad och kanske en och annan omtenta. Förbered dig på att allt det hör studietiden till och det är bara att ta sig igenom.

  • Matlådemässigt? Ät aldrig den sista matlådan i frysen! Försök att fylla på i ungefär samma takt som du äter så att det alltid finns en eller två nödlådor att hugga in times of bakfylla eller panikplugg.

 

När började ni intressera er för just matlådor? 

Vi har alltid gillat att laga och äta mat. Matlådor blir en naturlig del av, iallafall vår, studietid och att ha goda matlådor var ju ett sätt att göra långa skoldagar mer uthärdliga. När vi började äta veganskt var det många som nyfiket tittade ner i våra veganska matlådor och frågade om receptet. Vi märkte att våra matlådor kunde inspirera våra polare att käka grönare -och nu för tiden har vi över 41 tusen polare som inspireras och inspirerar inne på instagram.

 

Vad är er to go to-matlåda?

– Lasagne eller potatisgratäng med vegofärsbiffar och löksky. Ofta blir det välfyllda, moffiga lådor för att få ihop tillräckligt med energi för att sitta igenom en flervariabelanalysföreläsning eller laboration i bioorganisk kemi.

 

Hur gör man en billig matlåda god?

– Vitlök, baby! Ordentligt med vitlök och lök är ju grundbulten i en god låda och kostar inte många kronor.  Med ett välfyllt kryddskåp kommer en också långt. En tomatsås med tofu blir provencalsk med kryddor som basilika, mejram, rosmarin, salvia och timjan och kan då passa perfekt till pasta. Eller så blir den, men en masala-kryddblandning, en indiskinspirerad rätt som äts med ris eller naan. Med 7-kryddor får du en sås som tar dig till mellanöstern och du kan äta den med ett libabröd eller ris. Det kan kosta en slant (eller en stund) att bygga upp en bra kryddlåda som passar just dig -men när det är gjort så är det easy peasy att göra goda, billiga lådor.

 

Vad för matlådor använder ni själva rent konkret? Är det en platslåda från Clas Ohlsons en glaslåda eller till och med en sådan där hipp rostfri?

– I vår bok är alla rätter (förstås!) fotade i matlådor och där ser ni vilken mångfald som finns i våra skåp. Vi tycker de har sina respektive fördelar men på campus blir det i de allra flesta fall glaslådor, ofta eftersom vi gillar att laga maten direkt i dessa. För lådor som ska käkas kalla gillar vi varianter av återvunnen plast eller andra hippa lättviktsmaterial!

 

Låtsas att ni när nya studenter och flyttar in i en liten liten studentetta. Ni har ett litet kylskåp, en lite fryslucka och ett stort, men tomt, skafferi. Vad handlar ni på er första tur till matbutiken och varför? 

– Vilken rolig fråga! För att fylla skafferiet hade köpt på oss ordentligt med krossade tomater, några tetror baljväxter som bönor och kikärtor, ett gäng kryddburkar och kolhydratladdat med pasta- och rispaket. Rotfrukter och lök hade vi också köpt och lagt i en låda längst ner i skafferiet, där håller de ett bra tag. Vi hade inte lämnat matbutiken utan  rapsolja att steka i och en god olivolja till smaksättning. Några havredrycker och kokosmjölkstetror hade också åkt med. Har vi råd skulle vi köpa oliver, soltorkade tomater och nötter också. 

– Till kylen köper vi lite växtfraiche och växtbaserad matlagningsgrädde, ketchup, senap och såna förnödenheter. Mjökfritt margarin hade vi säkert glömt att köpa och saknat efter några dagar. Tomater, zucchini, aubergine och bladgrönt så att det räcker för veckan hade fått åka med. Här är vi väldigt extrapris- och säsongsfixerade så där går vi nog på känsla i butiken.

– Frysen sparar vi gärna till matlådor, men har vi plats med en påse gröna ärtor, en halvliter vaniljglass, frysta örter och sojafärs så köper vi det också.  

 

Om vi pratar mera lyxiga produkter: har ni några ”must have” i skafferiet för att just kunna spica till matlådan vid behov? Någon konstig special-soya? någon krydda? något frö? 

Soltorkade tomater är kanongott att strimla ner i grytor och ger en härligt texturbrytning som drar litegrann åt den köttiga hållet. Riktigt lyxigt är det ju med torkad svamp också. I smaksättningsväg som inte alls är dyrt är misopasta som du hittar i den asiatiska hyllan -perfekt för att boosta fylligheten få till den där umamin i soppor och grytor. Att använda vin- och spritslattar i matlagningen är också ett måste. Ibland korkas det absolut upp en vinare bara för att balansera syran i en sås. Dricker du inte alkohol är ett matlagningsvin i kryddskåpet ett bra alternativ.

 

Ni ska ju också ge ut en bok om det här! Kul! Hur känns det: att gå från att göra pluggluncher till att vara författare?

– Ärligt talat? Helt sjukt haha. Väldigt mycket jantekänsla och “nej men inte ska väl vi?” Men det är klart vi ska! Vi har gjort en riktig matlådebibel som vi önskade fanns när vi började plugga. Ett perfekt sätt att lägga studietiden bakom sig och ge tillbaka till alla vilsna stackare som är på samma plats nu som vi var för 5 år sedan. Men till alla reccar som läser: Ni har en SÅ ROLIG tid framför er. Njuuuut! Både av studietiden och av riktigt goda, veganska matlådor.